"Doğru ile yanlışın ötesinde buluşalım"

%100 Beyin Gücü

Bir dusunsenize, insanoglu tum islerini tek parmakla yapiyor olsa idi, o zaman 10 parmakla donatilmis olarak dogmazdik. Eger beyin hucrelerimizin sadece % 10 umutlu, seviyeli bir yasanti surdurmeye yetse idi, kafamiz tam 10 kati daha fazla hucre ile dolu olmazdi. Aslinda, insanoglu (homosapien) dunyada beyin kapasitesinin % 100 unu kullanmayan tek varliktir. Insanoglu ayni zamanda, beraber yasadigi diger canlilar ile surekli uyumsuzluk halindeki tek varliktir.

Yunuslar da insanlara benzer kapasitede bir beyin ile donatilmislardir, ancak onlar beyin kapasitelerinin tumunu kullanarak yasamlarini akilli, eglence sever, cevreleri ile uyumlu varliklar olarak devam ettirmektedirler. Insanlarinda daha fazla beyin kapasitesinin kullanimi ile daha mutlu, daha uyumlu bir yasam surebilecegini soylemek yanlis olmaz. Siz hic, beyninin 100 % unu kullanan birisinin suc, savas, aclik, salgin hastalik, onyargi ve cevre katliami ortamlarinda olabilecegini dusunuyor musunuz ?

Baska bir deyisle, bizlerde ayni diger canlilar gibi mukemmel yaratilmisiz ancak, onlar gibi tum potansiyelimizi kullanamiyoruz. NEDEN ? Belki, bizler diger canlilar gibi enerji kaynagina nasil baglanacagimizi artik bilemiyoruz. Ya da kendi ozgur irademizi kullanma konusu umrumuzda degil. Belkide ozgur irade, sadece bedeninin tepkilerine cevap veren % 10 kullanimli insanlar icin cok karmasik bir ifade.

Bu potansiyelin kullanilmamasinin nedeni ne olursa olsun, burada da kullanmazsan kaybedersin gercegi ortaya cikmakta ve normal bir insan yanlis kullanim veya kullanilmama yuzunden gunde 100.000 beyin hucresini kaybetmektedir. Bu potansiyel degerlendirilmedikce de,kisinin durumu zamanla daha kotuye gitmektedir. Sizce neden Alzheimer, Parkinson gibi hastaliklarin orani dunyanin dogum orani ile ters bir oranda buyumektedir. Peki…Çozum ne ?

Gercektende beynimizin tam kapasitesini kullanabilir, bu sayede yasam kalitemizi yukseltebilirmiyiz? TABIKI YAPABILIRIZ. Hafiza kaybina ugramak yerine, hafiza sihirbazi, en basit problemlerden bunalan kisi yerine yaratici bir dahi, mutluluktan uzak, tekduze yasam tarzi yerine, diger canlilar ile tam ve degisken bir uyum icerisinde olmayi ogrenebiliriz.

Aslinda yasam dusundugumuzden daha zor. Parasizlik, kotu gecen cocukluk, yada cervemizdeki diger insanlar, dis etken olarak insanin kisiligini etkiler. Ama tum olumsuzluklara ragmen, kotu baslangic yapip sonrada istikrarli, mutlu bir yasam kuran insanlarda vardir. Bu kisiler, kendini yetistirmenin ve surekli gelistirmenin faydalarini farketmis, ogrenmis insanlardir. Kisi, kendini tanima surecini gelistirdikce, aslinda icinde bulundugu konumu veya durumu ile ilgili gercegin, tamamen kendi bilincli, icgudusel veya tepkisel secimlerinden kaynaklandigi farkeder. Aklin ve vucudun tam ve dogru kullanimi ile kisinin kendini daha iyi hissetmesi, dolayisi ile ruhsal gelisimi, daha bilincli bir yasam tarzi secmesini saglar.

Bir cok insan tekduze gunluk hayata takilmakta, SADECE TEPKISEL DAVRANIŞLAR SERGILEMEKTE, boylelikle cevresindeki bir cok olasiliklari ve secenekleri gorememektedir. 100 % beyninizi harekete gecirmek icin asagidaki beyin jimnastigi testini 7 gun boyunca deneyin ve bu kisa sure icerisinde ne kadar yol aldiginizi gorun.

Testteki her bolum beyninizin baska bir bolgesini calistirmaktadir.

1. Vucudunuzu degisik yeni yontemler ile sinayin. Normalde hangi elinizi kullaniyorsaniz bir gunlugune sacinizi taramak, dislerinizi fircalamak, cayinizi karistirmak gibi basit islemlerde elinizi degistirin. Gozunuzu kapatin, ve esyalari hissederek odanizin icinde dolasin. Sesleri dinleyin, cevredeki kokulari duymaya calisin. Yere dusen esyalari ayaginiz ile almaya calisin, kapiyi , buzdolabini ayaginiz ile kapatin. Okudunuz kitaptan bir sayfayi yan tutarak, bir sayfayida ters tutarak okumaya calisin.

2. Normalinde sorgulayip, kritize edeceginiz bir kisi hakkinda onu onore edecek bir kompliman bulmaya calisin. Kisi hakkindaki yarginizi sorgulayip, kendinizi onun yerine koyup durumu tekrar gozden gecirin.

3. Buzdolabinizi acip, birkac saniye icindekileri gozden gecirin. Kapatip icinizden tekrarlayin. Ayni seyi bir oda icindeki esyalarda, bir magaza vitrinindeki kostumlerde, duvarda asili detayli bir resimde deneyin. Adetleri, buyuklukleri, renkleri hatirlamaya calisin.

4. Her gun 5 dakika kendinizi baska bir insan yerine koyun. Sizin su anda oldugunuz durumda o kisinin neler hissedebilecegini, neler dusunebilecegini hayal edin.

5. Kendinizi moralsiz, keyifsiz veya surumcemede hissettiginizde, hayatta en cok istediginiz seyin ne oldugunu hatirlayip, basarili olmaniz icin ne yapmaniz gerektigini tekrarlayin. Ne zaman negatif bir dusunceye kapilirsaniz, kafanizda yarattigimiz bu kucuk positif filmi tekrarlayin.

6. Gun icerisinde her saat basi, birkac saniye icin onceki saat icerisinde ne oldugunu dusunun. Gunun sonunda, tum gunun bir degerlendirmesini yapin.Hatirlayamadiginiz kucuk parcalar sizin gun icerisindeki cok fazla bilincli olmadiginiz dakikalari gosterir.

7. Gunluk hayatiniza adaptasyon ve esneklik kazandirmak icin her gun farkli bir sey yapin. Alis verisinizi degisik dukkandan yapin. Eve gelis yolunuzu degistirin. Evde ekmek veya kek pisirin. Degisik farkli bir spor yapin. Kendinizi yeni bir komsuya tanitin.

Her gun ayni seylerin yapilmasi beynin hep ayin bolumlerinin kullanilmasina, diger bolumlerin korelmesine yol acar. Unutmayin cesitli, farkli uyarimlar, stimulasyonlar beyin kapasitesinin kullanimi icin en onemli anahtardir. Ayni zamanda sizi yoran, sizi zorlayan, rahatsiz eden aliskanliklarinizi birakmanizida kolaylastirir.

Istediginiz ruyayi gormeyi veya uyandiginizda gordugunuz ruyayi hatirlamak ister misiniz ?